На този ден имен ден празнуват:  Имен ден: Аглика, Божура, Вероника,

...
На този ден имен ден празнуват:  Имен ден: Аглика, Божура, Вероника,
Коментари Харесай

Цветница е! Ето кой празнува днес и какви са обичаите

На този ден имен ден честват: 

 

Имен ден: Аглика, Божура, Вероника, Виола, Виолета, Върба(н), Върбинка, Гергин(а), Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян(а), Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглена, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин(ка), Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Люлина, Магнолия, Малин(а), Маргарит(а), Маргрет, Невен(а), Невян, Ненка, Орхидея, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан(ка), Цветелин(а), Цветомил(а), Цветомир(а), Цвятко, Явор, Ясен, Ясмина
Информация за Цветница ( Връбница)
Освен гореизброените имена честват и всички, носещи имена на цветя, растения, шубраци, дървета.

Цветница е последният огромен църковен празник преди Великден. Той постоянно е в неделя. Традицията го свързва с тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с палмови клончета
Обреди и обичаи
Цветница, Цветна неделя, Вая, Куклинден – неделята преди Великден е празник на цветята и на този ден приключва цикълът на моминските пролетни игри.

На този ден традиционно се върви на черква и се освещават върбови клончета. Смята се, че на този ден върбата придобива вълшебен свойства, които могат да предпазят къщата и нейните притежатели от всичко лошо и нечисто. Осветените върбови клончета би трябвало да се пазят при иконите през цялата година. Забранено е да се ругае, да се бродира и шие, да се чисти къщата и да се прави тежка физическа работа.

Цветната неделя през 2019 година е богата на обичаи и поличби

На този прекрасен празник Цветница има поверия,в които хората имат вяра, че и до ден сегашен се сбъдват.

В никакъв случай не сваляйте старите върбови клончета от иконата, или къщата където сте ги поставили за здраве от предходната година.

Носи огромно злощастие на цялата къща!  Поверието гласи, първо да донесете новите върбови клончета от църквата за здраве и по-късно да изхвърлите старите в течаща вода с всичката отрицателна сила, която се е събрала и ви е предпазвала от заболявания и неприятности. Ако печете питка на Цветница, само че тя не се изпича и от вътрешната страна остава сурова, това предвещава скорошна разлъка с непосредствен за вас човек.

Не забучвайте в никакъв случай нож в самун, това предвещава небогати години освен за вас, само че и за всички членове на фамилията ви.

Докато печете питка, в никакъв случай не чистете в къщата, тъй като ще прогоните своя шанс. Ако първоначално и в края на хранене хапнете по едно малко късче самун, поръсено със сол, това предвещава благополучие в фамилията. Ако и останалите на масата създадат същото, шансът постоянно ще е с тях.

Обикновено на Цветница се извършва и последният лазарски бит –  " кумиченето ".  Преди обяд всички лазарки се насочат заедно към реката. Всяка госпожица носи със себе си китка цветя, върбово венче или малко хлебче, наричано " кукла ". Момите се подреждат една до друга около брега или на моста над реката и по едно и също време пускат китката, венеца или хлебчето.

Онази госпожица, чийто венец или самун бъде повлечен най-бързо от водата и излезе на първо време, се избира за " кумица " или " кръстница " на лазарките.

От този миг тя се трансформира в обект на особено почитание и респект от страна на останалите девойки. На третия ден от Великден момата-кръстница кани всички лазарки в дома си и ги гощава с баница и червени великденски яйца. С тази обща гощавка приключва и празничният лазарски комплекс, чрез който девойките показват своя нов обществен статус и годността си за бракосъчетание.

imenata.com

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
<
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР